Oslo Havn logo Oslo Kommune

Østerøy - renser fjorden

Link Landskap har gitt øya navnet Østerøy – øya som renser fjorden med norsk østers og edelskog.

Dette er noe av det Link Landskap ser for seg kan få plass på den nye øya:

  • Stort offentlig sjøbad med stupetårn og skifterom med badstueanlegg
  • Sjøboder/badehus med badstuer for overnatting, korttidsutleie og brygger med god tilgang til sjøen
  • Gjestehavn med utleie av fiskeutstyr, båt, kajakk og dykkerutstyr
  • Leirsted for barn, eldre, ulike arrangement og events

Et design for alle
Lang strandlinje og kupert terreng gir natursamfunnene variasjon. Øylandet er delt opp i flere øyer, forbundet med broer over sund og kanaler. Dette gir ulike landskapsrom, som inviterer til variert bruk. Landskapet innbyr til bading, padling og fiske, og man får større samlingsplasser og mer skjermede lune viker, heter det i forslaget fra Link landskap. Landet formes slik at alle er sikret god framkommelighet rundt på øya med god kontakt med vannet.

Miljøvennlig
Link Landskap kalle den nye øya for Østerøy. De har tatt utgangspunkt i at man på den nye øya kan en legge til rette for planter og dyr som i dag er truet i Oslofjorden.

Ved å fylle ut land i fjorden oppstår det raskt liv omkring. Sprengstein er et godt materiale for å lage kunstige rev under vann. Finere steinmasser vil gi grobunn for rik plantevekst på land. Ved å styre utformingen av øya kan vi tilrettelegge for et variert og nyttig naturmiljø. Med en landskapsøkologisk tilnærming vil landskapsarkitektene etablere en velfungerende flora og fauna på det nye øylandet. Dette vil blant annet bidra til å bedre vannkvaliteten i fjorden.

Østers og ålegress renser vann
Den norske flatøstersen ble hyppig høstet i Oslofjorden helt fram til 1800-tallet. Etter en kraftig tilbakegang i bestanden er flatøstersen i dag en glemt delikatesse. Et enkelt østersskjell kan filtrere og rense rundt 200 liter vann per dag. En styrket bestand vil dermed bidra til å forbedre vannkvaliteten i fjorden.

Link Landskap vil forme Østerøy med lang strandlinje som gir gode etablerings- og vekstvilkår for østers, slik at østersen igjen kan høstes av alle.

Også ålegress har rensende egenskaper. Ålegresset tilfører næring og oksygen til vannet, det binder sedimenter og er gode skjulesteder for fisk, bløtdyr og kreps. Utbygging av veier og marinaer har bidratt til å utrydde ålegresset fra Oslofjorden. På Østerøy vil ålegresset trives på grunne områder sammen med østersbankene.

Edelløvskog og gressenger
Edelløvskoger dominerte en gang vegetasjonen rundt Bunnefjorden. De milde, fuktighetsgivende skogene er i dag utrydningstruet på grunn av utbygging og konkurranse fra sterkere arter, som for eksempel grantrær. Ved å tilrettelegge for tilvekst av edelløvskogene på det nye øylandet, vil skogenes frodighet og store bladmasse friske opp luften på øya, tilføre fuktighet og kjøle ned på varme dager, heter det i forslaget.

Hele rapporten til Link Landskap kan du lese her.