Oslo Havn logo Oslo Kommune

Åremakeri i havna

Ildsjeler vil gjenskape tradisjonell kystkultur i havna.

Sprer kystkultur
Nede ved veteranskipene på Akershusstranda står Thomas Sandnæs og steiker sveler på en takke mens flere nysgjerrige turister følger med. En jente spør om hun kan betale med Euro. Jada, svarer Thomas. Ikke noe problem. Thomas driver åreproduksjon og roklubb sammen med Marius Løkse og på godværsdager hender det de steiker sveler. Det gjør de fordi de vil spre tradisjonell kystkultur.

 -Vi driver roklubben Åretak. Det koster 350 kroner å bli medlem, men fremfor alt ønsker vi entusiasme og kameratskap! Vi har de tradisjonelle båtene våre på Bygdøy og arrangerer ro-kurs og turer ut til øyene. Vi prøver å ta vare på en århundrelang båtbygger- og kystlivstradisjon og gjenskape følelsen av den. På den måten vil vi spre kystkultur.

Lager vikingårer Akershusstranda 490x290

Viking-årer
Thomas viser fram to flotte årer de har laget. Roklubben er en av flere som holder til her i skurene 28 og 29, som har fått status som maritimt kulturhus.

- Dette er en kopi av en åre fra Gokstadskipet. Vi fikk en bestilling på den. Nå skal den bare settes inn med linolje så er den ferdig. Denne her derimot er en vestlandsåre sier Thomas og holder opp en lang sak. - Den er kjapp i smale fjorder. Når du har det litt travelt med å komme fram til kirka passer denne bra.

 Her er det ingen raske løsninger. Thomas forteller at trærne de lager årene av er dyrka på hans egen gård i Telemark. Der tørker de deretter stokkene i to år før de fraktes hit til havna med båt.

Trekkspill på fjorden
Ingen kjøper årer mens Oslo Havn er på besøk, men mange stopper opp og legger merke til musikken som strømmer ut av skuret. Vanligvis har åremakerne to sveivegrammofoner stående som skaper stemning og god musikk, men de er ødelagt og de må klare seg med en halvmoderne CD-spiller så lenge.

-Vi står her mer eller mindre hele sommeren og litt utover høsten. Egentlig er jeg pianist og Marius Løkse som jeg jobber her sammen med er også musiker. Han er primus motor her. Av og til tar vi med trekkspill ut på fjorden også.