Oslo Havn logo Oslo Kommune
Statsrådbesøk med fokus på eksportindustrien

Statsrådbesøk med fokus på eksportindustrien

Utenriksministeren og næringsministeren besøkte i går Oslo Havn sammen med NRK og representanter fra eksportindustrien.

PUBLISERT: 27.05.20

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøkte i går Oslo Havn. Foto: Hans Kristian Riise

Statsrådene ønsket å sette fokus på norsk eksportindustri, som opplever motgang i forbindelse med koronoakrisen.

Ifølge SSB var norsk eksport femten prosent lavere i ukene etter påske enn på samme tid i fjor.

- Det er forventet en nedgang verden over på mellom 13 og 32 prosent i 2021 som følge av koronakrisen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK.

 

Næringsminister Iselin Nybø intervjues av Tore Tollersrud fra NRK.
Regjeringen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) jobber med en tiltakspakke som kommer på fredag. 

 

Tiltakspakke for eksportindustrien

Statsrådene fortalte om regjeringens pågående arbeid med å støtte norsk eksportindustri. Det er ventet at regjeringen presenterer en tiltakspakke for eksportindustrien førstkommende fredag.   

Utenriksdepartementet har satt sammen en fokusgruppe som skal jobbe med å lette transport sjøveien. Karantene- og visumproblematikk i forbindelse med mannskapsbytte er krevende for sjøfarten.

- Vi ønsker å gå i dialog med aktørene i næringslivet for å se hva vi kan gjøre for å få opp eksporten igjen, sier næringsminister Iselin Nybø.

Næringsminister Iselin Nybø (V)

 

Merkbart mindre trafikk

Havnedirektør Ingvar M. Mathisen og trafikkdirektør Einar Marthinussen tok imot statsrådene på vegne av Oslo Havn.

- Oslo Havn har hatt merkbart mindre trafikk på grunn av koronautbruddet. Vi er glade for regjeringens initiativ for å støtte eksportindustrien og spent på hva fredagens tiltakspakke medfører, sier havnedirektør Mathisen.

Maiken Solemdal, commercial manager hos Yilport Oslo, og havnedirektør Ingvar M. Mathisen i dialog med Eriksen og Nybø.

 

I dag går 10 prosent av landets eksport i containere ut fra Oslo Havn.     

- Regjeringens initiativ til å støtte eksportbedriftene kan bidra til at enda flere norske varer skipes ut av Oslo. Oslo Havn har gode forbindelser til kontinentet som gir norske bedrifter en rimelig, effektiv og miljøvennlig transportvei for sine varer og produkter til utenlandske markeder, sier trafikkdirektør Einar Marthinussen.

Tore Tollersrud fra NRK var interessert i hvordan Oslo Havn er påvirket av koronakrisen. Havnedirektør Mathisen og trafikkdirektør Marthinussen svarer. 

 

Fokus på samarbeid

Konserndirektør Even Aas i Kongsberg Gruppen og Truls Børresen, salgs- og markedsdirektør i Leca Norge, representerte eksportindustrien.

- Vi må aldri gi slipp på EØS-avtalen. Det vil være katastrofe for Norge og for norsk eksport. Vi har alltid jobbet sammen i det lille landet her - regjeringen, Stortinget, organisasjoner og bedrifter. Når vi står sammen ute så får vi til noe, da får vi kontrakter, sa konserndirektør Aas.

Even Aas fra Kongsberg Gruppen og Truls Børresen fra Leca Norge fortalte om utfordringene de står overfor i forbindelse med koronakrisen. 

 

Aas vektla viktigheten av kontaktnettet til utenriksstasjonene og ambassadene våre i en periode hvor det er vanskelig for eksportindustrien å reise ut for å møte samarbeidspartnere.

- Få private aktører er villige til å ta risiko i den situasjonen vi er nå. Det får være en av utfordringene, særlig til næringsministeren, å satse på norsk aktivitet i Norge. Det kan også være med på å støtte eksportnæringen, sa Truls Børresen fra Leca Norge. 

Utenriksministeren jobber for øyeblikket for å sikre Norge en plass i FNs sikkerhetsråd. 

Link til reportasje på NRK Dagsrevyen:

https://tv.nrk.no/se?v=NNFA19052620&t=1044s

Link til NRK nettsak:

https://www.nrk.no/norge/norsk-eksport-faller-etter-koronautbruddet-_-globalt-ventes-nedgangen-a-fortsette-inn-i-2021-1.15030291