Oslo Havn logo Oslo Kommune
Spenningen utløst for MS Fridtjof Nansen

Spenningen utløst for MS Fridtjof Nansen

Regjeringen åpner nå for at cruiseskip fra utlandet kan seile langs norskekysten i sommer.

PUBLISERT: 24.06.20

Det hybriddrevne cruiseskipet MS Fridtjof Nansen seilte i formiddag fra Oslo med kurs for Hamburg. Foto: HK Riise

Nærings- og fiskeridepartementet skriver i en pressemelding i dag at de endrer covid-19 forskriften og åpner for kystcruise langs norskekysten. Det innebærer at Hurtigruten og andre rederier kan ta med seg utenlandske passasjerer i sommer.

Kun en time etter at nyheten ble kjent i formiddag seilte Hurtigrutens MS Fridtjof Nansen fra Akershusstranda i Oslo med kurs for Hamburg.

Allerede fredag denne uken seiler hun med passasjerer fra Hamburg tilbake til norskekysten.

– Det er svært gode nyheter for næringen og norsk økonomi at Hurtigruten og andre rederier kan seile langs norskekysten med utenlandske passasjerer i sommer, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Skipene kan arrangere aktiviteter på vann med eget utstyr, men de kan ikke gå til havn eller sette i land mannskap eller passasjerer.

– Jeg er glad for at utenlandske cruiseturister kan få oppleve norskekysten i sommer. Endringen vi nå gjør betyr at Hurtigruten og andre rederier kan frakte passasjerer fra utlandet til kysten vår. Dette er et ledd i en forsiktig og forsvarlig gradvis åpning av næringsaktivitet. Så får vi håpe at situasjonen fremover gjør at vi kan åpne opp ytterligere, sier næringsminister Iselin Nybø i pressemeldingen. 

Ordningen skal i første omgang gjelde til 20. juli.

– Det er viktig at det følges strenge smittetiltak om bord. Cruiseskipene er vant til å håndtere meget strenge krav til hygiene og smittekontroll.  Og selv om passasjerene ikke kan gå i land, tror jeg dette vil gi turistene gode opplevelser og styrke Norge som reisemål, sier næringsministeren.