Oslo Havn logo Oslo Kommune
En båt der alle kan være med

En båt der alle kan være med

Nedsatt funksjonsevne skal ikke være til hinder for å glede seg over en tur på sjøen. 28. august kan alle komme om bord på M/S Arnøy under årets Oslo havnelangs.

TEKST: LYDIA ELISE NYLAND ANDERSEN

PUBLISERT: 01.08.22

M/S Arnøy ligger fast til kai ved sukkerbiten. Foto: Oslo Havn

Organisasjon Sjøen for Alle ønsker at alle skal kunne dra på båttur. Derfor er M/S Arnøy tilpasset rullestolbrukere. Sjøen for Alle er en av Oslo Havns samarbeidspartnere og under Oslo havnelangs kan du komme til Langkaia og høre mer om tilbudet. Gratis vafler og gratis lotteri blir det også. Kl. 16.00 avsluttes dagen med en prøvetur for familier med barn med nedsatt funksjonsevne.

Stor glede

M/S Arnøy var opprinnelig et militært troppetransportfartøy registrert for 75 personer. Etter ombyggingen kan båten ta ombord ca. 30 rullestoler i tillegg til en del ledsagere.

Båten er til stor glede for handikappede i indre Oslofjord. Vi i styret er rullestolbrukere med førstehåndserfaring på hva som kreves for å oppfylle kriteriene til vellykkede hc-turer på fjorden. Alle jobber gratis for å få dette vakre prosjektet til å flyte.

Ørjan Grut, styremedlem i Sjøen for Alle

Sto alene på land

Historien om Sjøen for Alle startet på Sunnaas sykehus. Jon Erik Bastiansen var lei av å stå igjen på land når andre dro på båttur. Det ble derfor et sterkt ønske om å arrangere en båttur for alle pasientene, hvor også de som satt i rullestol skulle få være med. Dette var lettere sagt enn gjort. Det fantes nemlig ingen egnet båt i hele Oslofjorden for funksjonshemmede. Jon Erik bestemte seg derfor for å lage egen båt. 15 år senere er båten i full vigør.

- Vi ønsket ikke at dette skulle bli en «sykebåt», men en berikende opplevelsesbåt hvor funksjonsnedsettelse eller sykdom ikke har betydning. Vi ønsker at våre medlemmer skal ha en like storslått og tilgjengelig båtmulighet som andre, sier styreleder i Sjøen for Alle, Jon Erik Bastiansen.

Suverent å få komme på sjøen

Einar og Ståle Andersen ombord på M/S Arnøy. Foto: Oslo Havn

Einar og Ståle Andersen har vært samboere i nærmere 40 år. De har alltid vært aktive og glade i sjøen, men Ståle er i dag avhengig av rullestol og bor på sykehjem.

- Vi er begge vant med båt helt fra vi var unger, så dette tilbudet er virkelig helt suverent. På sykehjemmet er beboerne inne store deler av året. Det er derfor helt uvurderlig å få komme ut på denne måten. Jeg vet at Ståle setter så stor pris på det, forteller Einar Andersen.

 

Du kan lese mer om Sjøen for Alle på deres nettsider her.