Oslo Havn logo Oslo Kommune
Christian Radich holder åpent skip under Oslo havnelangs

Christian Radich holder åpent skip under Oslo havnelangs

Kom om bord for omvisning på seilskipet 28. august.

TEKST: Lydia Elise Nyland Andersen

PUBLISERT: 16.08.22

Christian Radich er en tremastet fullrigger med en høyde på 37,7 meter over vannflaten. Foto: Christian Radich

Seilskipet Christian Radich ønsker publikum velkommen om bord fra kl. 12.00 søndag 28. august. Her kan du fotograferes ved roret og det blir aktiviteter for barn. Christian Radichs Venner viser publikum rundt på skuta.

Christian Radich er hele Norges seilskute! Det finnes vel ikke en i Norge som ikke selv har vært, eller kjenner noen som har seilt med skuta.

Ida Rosenvinge, stiftelsen Christian Radich

Christian Radich har en lang og innholdsrik historie med alt fra tøffe seilaser, ødelagt skute som ble tauet hjem etter 2. verdenskrig, og som Hollywood-stjerne i filmen Windjammer fra 1958.

Livsmestringskonseptet Windjammer

I 2018 utviklet stiftelsen Christian Radich livsmestringskonseptet Windjammer med en målsetning om å bruke skuta til å redusere utenforskap blant ungdom og bidra til at flere deltar aktivt i samfunnet og tar ansvar for egne liv. Stiftelsens mål er at Windjammer skal bli et bærekraftig samfunnsoppdrag som sikrer skuta god økonomi gjennom å redusere samfunnskostnadene ved utenforskap og uførhet blant ungdom og yngre voksne.

- Vi er stolte av at skipet har gitt og gir ungdom en plattform i livet gjennom livsmestringskonseptet Windjammer, sier Ida Rosenvinge i stiftelsen Christian Radich.

Bygget som skoleskip

Skuta ble bygget ved Framnæs Mek. Verksted i 1937 og døpt Christian Radich etter rittmester og grosserer Christian Radich. I 1884 testamenterte han 90.000 kroner til nytt skoleskip i Oslo. Den offisielle prøveturen var 17. juni 1937. Christian Radich ble bygget med et banjerdekk med plass til 80-90 elever, en stor bysse for kokkeopplæring og tømmermannsjappe for opplæring av dekksfolk. Tidligere var det også et maskinverksted om bord for opplæring av maskinister.

Bombet og sank

Etter invasjonen i 1940 overtok tyskerne skuta og brukte henne som losjiskip. På slutten av krigen ble Christian Radich tauet til Flensburg i Tyskland hvor hun senere ble bombet og sank. Da krigen var over, ble hun heist opp igjen og slept til Kiel. Skuta ble senere slept til Norge og sto ferdig restaurert i 1947.

Skoleskip for befalselever

Christian Radich var skoleskip for handelsflåten fra 1937 med bare gutter om bord. Først i 1983 fikk jenter være med. Mellom 2005 og 2015 ble skuta brukt som utdanningsplattform for nye befalselever i Sjøforsvaret. Fra høsten 2015 seilte Christian Radich igjen som skoleskip med maritime elever.

Sommerprogrammet

Om sommeren er det mulig å være med som medseiler, dvs. betalende mannskap på turer. De to siste årene har Christian Radich seilt langs norskekysten. Sea Norway er en stor suksess og et unikt opplevelseskonsept med tre dagers etapper langs norskekysten. Til neste år vil skuta delta i Tall Ships Races. De skal være med på etappene fra Fredrikstad til Lerwick på Shetland og regattaen fra Lerwick til Arendal.

Christian Radich under Tall Ship Race i 2016. Regatta, Lisboa – Casiz. Foto: Haakon Wium Lie