Oslo Havn logo Oslo Kommune
Miljøbåt til salgs

Miljøbåt til salgs

Pelikan har fjernet 1500 tonn søppel fra Oslo havn de siste 30 år. Nå er båten klar for å holde en ny havn ren.

PUBLISERT: 17.03.21

Pelikan

ARBEIDSHEST. Pelikan har trofast holdt Oslos havnebasseng rent. Miljøbåten er ledig for ryddeoppdrag i en ny havn. Bildet er fra da Oslo Havn presenterte planene for sin nye miljøbåt. Foto: Bo Mathisen

Båten ligger ute på auksjon frem til 29. mars. 

Oslo Havn fikk i fjor en ny elektrisk miljøbåt, Pelikan 2 som er verdens første av sitt slag. Den er i likhet med forgjengeren Pelikan spesialdesignet for å plukke søppel i havna. 

Banebrytende miljøbåt

Pelikan er i god stand og fortsatt ivrig etter å fjerne søppel. Miljøbåten er jevnlig vedlikeholdt og fikk nye motorer i 2012. Båten går på biodrivstoff som gir mindre utslipp.

Katamaranen fra 1990 var som ny banebrytende med sin spesialdesignede skuff i front som plukker opp flytende søppel og drivgods fra havna. Båten ble utviklet av Oslo Havn sammen med båtbyggeren Risnes Sønner.

BANEBRYTENDE. Den spesialdesignede skuffen i front har effektivt fjernet søppel fra Oslos havnebasseng og gitt inspirasjon til båtens navn. 

 

Trofast arbeidshest 

Hver dag hele året har Pelikan vært på miljørunder for å plukke søppel og se til kaiene. Hele runden i Oslos havnebasseng tar tre timer. Om sommeren er det ofte nødvendig med to runder fordi det er mer søppel fra byen når det er varmt i været.

Sammen med havnas to andre båter bidrar miljøbåten til både en renere og tryggere fjord.

Miljøbåten Pelikan har siden 1990 fjernet søppel fra Oslos havnebasseng.
VELKJENT SYN I HAVNA. Pelikan har vært på daglige miljørunder langs Oslos kaier for å holde fjorden ren. Her ved rådhusbrygga. Foto: Trude Thingelstad

 

Rydder havna for søppel

Mattis Laskemoen har kjørt Pelikan siden 2010 og har mange gode opplevelser. Han sier at de har plukket opp mye rart gjennom årene, alt fra døde dyr til plast og drivved.

-   Det er mye søppel fra byen som havner i fjorden. Det er viktig at vi får fjernet dette, for sikkerheten til båtene og for de som bader i fjorden. Pelikan er en trofast arbeidshest som gjør en viktig jobb, sier Mattis.

Driftstekniker Mattis Massimo Laskemoen på ett av fyrene i Oslofjorden.
KJENNER HAVNA. Mattis har ført miljøbåten Pelikan i hver en vik i havna for å rydde Oslos havnebasseng for søppel.  Foto: Simon Skreddersnes

Selskap av delfin

Mattis har også hatt fine naturopplevelser om bord i båten. En vinter for noen år tilbake hadde Pelikan følge av en delfin på de daglige miljørundene.  

-    Det var hyggelig med selskap da jeg la ut på runden grytidlig på morgenen. Delfinen lå bak båten og fulgte meg langs kaiene i to måneder, sier Mattis som fortsatt kjører miljørunder for å holde havna ren, i dag med den nye båten, Pelikan 2.    

PÅ OPPDRAG. Pelikan har også vært med på havneoppsynets andre oppgaver som når pærene i lyktene skal skiftes. 

Fakta om Pelikan:

Arbeidsbåt 1990-modell fra Risnes Sønner AS Båtbyggeri.

Nye motorer 2012, kun 3529 timer.

Type: Katamaran
Skrog: Stål
Overbygg: Aluminium
Lengde: 9,3 meter
Bredde: 6.01 meter
Dybde: 1,44 meter
Vekt: 21 Tonn

Befaring kan gjennomføres om ønskelig, men dette må forhåndsavtales.

For mer info se auksjonen. 

Dato for befaring er satt til 22. og 25. mars.

Salget håndteres av Logistikkpartner Norge AS.