Oslo Havn logo Oslo Kommune
Lostjenesten feiret 300 år

Lostjenesten feiret 300 år

Lostjenesten feirer i sommer 300 årsjubileum med å turnere norskekysten med museumsskipet Gamle Oksøy. Tirsdag ettermiddag ankom skipet Sukkerbiten i Oslo til en stor feiring.

PUBLISERT: 17.08.21

GAMLE OKSØY PÅ VEI INN: Bjørn Steinar Karlsen, los i Oslo, var i radiokontakt med Gamle Oksøy på vei inn til jubileumsfeiring på Sukkerbiten. På benken sitter losoldermann Elise Rusten.

Arrangementet var et samarbeid mellom Lostjenesten, UngNorge og Havnelangs (Oslo Havn).

Verdens første

VERDENS FØRSTE: Losoldermann Elise Rusten. 

Elise Rusten er losoldermann med ansvar for lostjenesten i Oslofjorden, som består av 44 loser. Rusten ble verdens første kvinnelige losoldermann da hun ble ansatt for ti år siden.

Sammen med Bjørn Steinar Karlsen, los i Oslo, tok hun i mot Gamle Oksøy ved ankomst Sukkerbiten.

Skipet ble nesten umiddelbart koblet til landstrøm.

- Min jobb er å tilrettelegge for losene slik at de kan gjøre en best mulig jobb. Det innebærer å sørge for at det er taubåter tilgjengelig og at det er nok vann under kjølen der de skal inn med båten. Jobben er operativ i tillegg til personlig oppfølging av losene. Etter denne dagen håper jeg flere vet hva en los gjør, sier Rusten.  

VARM MOTTAKELSE: Gamle Oksøy ble tatt varmt i mot på Sukkerbiten.

 

Forsyningsskipet Gamle Oksøy

- I sommer brukes Gamle Oksøy til formidling av 300 års loshistorie, med utstilling, film og foredrag ombord, sier Espen Frøysland, direktør ved Lindesnes fyrmuseum.

Den offisielle Lostjenesten i Norge ble etablert i 1720. Jubileumsfeiringen ble utsatt med ett år på grunn av covid-19.  

ANSVARLIG FOR GAMLE OKSØY: Espen Frøysland og Lindesnes fyrmuseum har det daglige ansvaret for den gamle skuta. 

 

Lindesnes Fyrmuseum har det daglige ansvaret for Gamle Øksøy, som har hjemmehavn i Kristiansand. Gamle Oksøy var opprinnelig et forsyningsskip, som forsynte fyr og lykter langs kysten med parafin og gass.

- For oss er det viktig å vise at losen har en lang historie, som fremdeles er en veldig viktig tjeneste fra Kystverket. Den viktigste sikkerhetstjenesten og det enkleste sikkerhetstiltaket du kan gjøre er kanskje å sette en kjentmann på brua på en båt, sier Frøysland.  

UngNorge

I tillegg til utstillingene på Gamle Oksøy kunne alle som tok turen til Sukkerbiten besøke de gamle losskøytene L/S Nøtterøy og Hestøy, den moderne losskuta Hvasser, Oslo Havns båter Pelikan 2 og Teist og fartøy fra Politiet og brann- og redningstjenesten i Oslo.

UNDERVANNSDRONE MED KLO: Oslo Havns undervannsdrone trakk opp en elsparkesykkel fra fjorden. Odin Kjønaas (båtfører Oslo Havn) og 

 

L/S Nøtterøy gikk i lostjeneste fra 1929 til 1954. Skipet eies i dag av UngNorge.

- L/S Nøtterøy var den første losbåten som ble bygd med motor og fikk radiotelegrafi om bord i 1934. I dag brukes L/S Nøtterøy av barnevernsbarn og ungdom til turer og som samlingsbase for UngNorge, forteller Eivind Sundal.

Sundal er skipper på skuta og leder for UngNorge.  

UNG NORGE: Eivind Sundal er skipper på L/S Nøtterøy og leder for UngNorge. 

 

Viktig oppgave

- Oslo er en av Norges mest trafikkerte fjorder, og losen har en viktig oppgave med å sørge for at trafikken til sjøs kommer trygt til og fra kai. På vegne av Oslo Havn vil jeg takke for det meget gode samarbeidet vi har med losdirektør Erik Blom og vår losoldermann Elise Rusten, men også alle enkeltlosene som loser skip trygt til og fra Oslo, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.    

- Jeg vil også takke UngNorge med Eivind Sundal i spissen både for å ha bidratt til å få dette arrengementet til Oslo, og for det arbeidet hans organisasjon legger ned for å skape inkluderingsarenaer som er morsomme, trygge og utviklende for barn og ungdom, særlig med tanke på de som ikke har en slik hverdag, sier Mathisen. 

Ny losstasjon

Passion for Ocean sin stand ga en smakebit på spennende marine aktiviteter de blant annet arrangerer på sommerleir. Oslo Havns faste husband, Simple Johnnys Easy Jazzband, spilte live.

SIMPLE JOHNNYS OG PASSION FOR OCEAN: Katrine Røed fra Passion for Ocean koste seg med musikken til Simple Johnnys Easy Jazzband.
KREATIVITET: Morsomme og kreative aktiviteter på Passion for Ocean og Ung Norge sin stand. 

Gamle Oksøy besøker 35 havner i løpet av juni og august i forbindelse med jubileumsfeiringen. Onsdag besøker skipet Larvik, mens åpning av den nye Losstasjonen på Hvasser står på programmet torsdag.