Oslo Havn logo Oslo Kommune

Gnistrende åpning av Oslo Treet ved Trettenparken

Søndag 1. desember ble Oslo Treet i Trettenparken på Filipstad tent. – Jeg håper det blir et samlingspunkt til glede for mange, sier Stein Erik Hagen.

Første søndag i advent ble valgt til åpningsdag for den 14 meter høye kunstinstallasjonen "Oslo Treet".  Med 125.000 programmerbare LED-lamper skal treet lyse opp den nye Trettenparken på Filipstad som åpner til våren.

Julestemte gjester trosset kulden og overvar tale av havnedirektør Ingvar M. Mathiesen fra Oslo Havn, Carl Erik Hagen og Raymond Johansen.

– Desember er årets mørkeste måned. Derfor passer det ekstra bra å tenne dette treet akkurat i dag , sa Carl Erik Hagen

Byrådsleder Johansen telte ned sammen med publikum, og Oslo Treet lyste opp i et spektakulært lysshow med musikk fra Nøtteknekkeren av Tsjajkovskij. Herborg Kråkevik sang julen inn akkompagnert av pianist Helge Lilletvedt og Majorstuen barne - og ungdomskor.

Gløgg og varm sjokolade varmet opp julestemningen, og det hele ble avsluttet som seg hør og bør med Deilig er jorden i allsang under en funklende, pulserende trekrone.

– Oslo Treet er en trollbindende kunstinstallasjon, som jeg håper blir et samlingspunkt til glede for folk i alle aldre. Jeg ser frem til å dele opplevelsen med Oslos befolkning og andre skuelystne, sier Hagen.

Oslo Treet ble kjøpt av Stein Erik Hagen i 2017, som en gave til Oslos befolkning.

– Treet representerer Oslos kjerneverdier: kjærligheten til skogen, naturen og miljøet. Jeg er veldig fornøyd med at det skal stå i Trettenparken og lyse opp et område der mange vil ferdes, sier Hagen, som takker Oslo Havn og Oslo kommune for det gode samarbeidet.

Treet skal i første omgang stå på Filipstad i fem år, etter avtale med Oslo Havn og Oslo kommune. Byrådsleder Raymond Johansen ser frem til at Oslo Treet endelig blir tent.

– Kunsten i Oslo binder oss sammen, og vi er heldige som har flott kunst i våre felles offentlige rom. Jeg er glad for at Stein Erik Hagen kom til oss med denne ideen. Nå deler han en kunstopplevelse med alle i byen. Jeg er sikker på at det blir en attraksjon. Treet er med å lyse opp en del av byen som er i støpeskjeen og del blir synlig fra mange steder. Det er et verk som gir identitet til en helt ny del av byen. På vegne av Oslos befolkning vil jeg si takk for gaven, sier Johansen.

Fakta om Oslo treet

  • Treet er 14 meter høyt og 12 meter bredt
  • Kunstinstallasjonen er et unikt bestillingsverk fra selskapet Symmetry Labs
  • Det skal stå i Trettenparken, ved Skur 13 på Filipstad
  • De 125.000 LED-lampene lager et fargerikt, datastyrt lysspill. Lyset vil dimmes om natten.
  • Oslo Treet er tilpasset norske forhold, slik at det tåler frost og snø
  • Stein Erik Hagen dekker kostnader for drift og vedlikehold av Oslo Treet