Oslo Havn logo Oslo Kommune
Freya-skulpturen inviterer til refleksjon

Freya-skulpturen inviterer til refleksjon

Skulpturen av hvalrossen Freya er en attraksjon som tiltrekker seg både lokale og internasjonale turister. Men skulpturen er mer enn bare et kunstverk, den skal minne om vår sameksistens med dyr.

PUBLISERT: 24.07.23

KONGEN MARINA: Skulpturen av Freya er plassert på Kongen Marina.

I fjor sommer dukket en uventet gjest opp i Oslofjorden - hvalrossen Freya.

Hun ble raskt en kjent attraksjon, før hun ble avlivet i august. Nå hedres hennes minne gjennom en skulptur på Kongen Marina.  

Astri Tonoiai, kunstneren bak skulpturen, forteller at kunstverket er en vekker om flere aspekter i samfunnet:  

– De sterke reaksjonene rundt hvalrossen Freya og skulpturen gir grunn til å reflektere over grensen mellom eget og myndighetenes ansvar. Vår stadig økende avstand fra naturen har ført til at vår evne til å forstå viktige signaler fra dyr og natur, er i ferd med å svekkes i vår moderne tilværelse.  

Skulpturen er titulert “for våre synder”, og er skapt for å reflektere over alle forhold der vill natur unødig går tapt i møtet med menneskelig sivilisasjon.   

Før bronseutgaven av statuen ble avduket, ble det gjennomført et sosialt eksperiment hvor en gipsutgave av statuen ble plassert på en flåte ved Operaen, uten søknad til myndighetene. Oslo Havn fjernet statuen av sikkerhetsmessige grunner.  

Oslo Havns ansatte trådte imidlertid til og hjalp kunstner Astri Tonoian med å installere den offisille Freya-statuen på Kongen marina.    

INSTALLERINGSHJELP: Oslo Havn stilte med båt, kran og fire ansatte for å installere Freya. Kaptein Jørgen Berg-Jacobsen og båten Hauk var også med. 

Attraksjon

Jan og Pieter fra Nederland kom til Oslo havn med Color Line, og besøke Freya-skulpturen like etter ankomst.  

Turistene forteller at de er godt kjent med Freya, som tok turen til Nederland allerede i 2021. Da ble hun observert sovende på ubåten “Den Helder”. De synes det er fascinerende at hvalrossen kom til Norge, noe som minner dem om sårbarheten mange dyrearter står overfor. 

SOMMERATTRAKSJON: Jan fra Nederland besøker Freya. 

Kunstneres budskap  

Tonoian håper Freyas historie kan være til ettertanke:   

– All beskyttelse kan når som helst og uventet opphøre, har vi da evne til å klare oss selv i en gitt situasjon? Hvordan skal vi mestre slike møtepunkter uten referanser? Derfor synes jeg hele saken er en god anledning til å diskutere, trekke nye linjer og opprettholde bevisstheten om at vi deler planeten med andre arter og må lære oss sameksistens og naturlige mestringsmekanismer. Å forstå sameksistens og respekt for dyr, utvikler også menneskets evne til å forstå hverandre.

MINNESMERKE: Ved skulpturen har noen lagt en treformet fisk for å minnes Freya