Oslo Havn logo Oslo Kommune
Femti tusen biler til Oslo Havn

Femti tusen biler til Oslo Havn

Over 50.000 biler ble importert til Norge via Oslo Havn i 2022.

PUBLISERT: 05.01.23

Nybiler Søndre Bekkelagskai

Harald A. Møller har importert nærmere 20.000 Volkswagen personbiler via Oslo Havn i 2022. Audi, Skoda og CUPRA er også populære biler hos Norges største bilimportør. Foto: HK Riise/Oslo Havn.

Harald A. Møller, som holder til på Bekkelagskaia, stod for den største andelen med over 40.000 biler. 

- Vi har ikke historiske data som er presise nok til å helt sikkert slå fast hva rekorden er, men det er ingen tvil om at dette ble et år av de riktig travle for virksomheten vår i Oslo havn. Det viser også totalmarkedet, som ble det nest beste i historien, sier Thomas Hansen, daglig leder hos Møller Logistikk Bekkelaget.

TRAVLE TIDER: Thomas Hansen, daglig leder hos Møller Logistikk Bekkelaget, er godt fornøyd med bilimporten via Oslo Havn i 2022.

     

I 2022 ble det registrert 174 329 nye personbiler totalt til Norge (Kilde: OFV).  

På grunn av de nye vekt- og moms-reglene som trådte i kraft fra 1. januar 2023 ble desember en rekordmåned for bilimportørene. 

- Alle utfordringene med produksjonen har gjort året uforutsigbart, og selv om ventetidene har vært lange for mange kunder, har det kommet biler fortløpende gjennom året. Og med økte avgifter fra nyttår, har alle involverte fra fabrikken og ut i apparatet vårt bidratt til å få flest mulig biler til landet før nyttårsrakettene ble sendt opp. Det er ikke tvil om at det var stor aktivitet i alle ledd av virksomheten vår også på Oslo Havn, sier Hansen.   

Kan dere oppgi tall for de forskjellige produsentene? 

- Volkswagen personbil har stått for den største trafikken, med nærmere 20.000 biler. Så følger Audi og Skoda deretter, og vi har fått inn et solid antall Volkswagen nyttekjøretøy. Det har også vært moro å se vårt nye merke CUPRA her på havna i Oslo i 2022, sier Hansen.   

Hansen forteller at 80-90% av bilene Harald A. Møller tok inn til Oslo via kaiene på Bekkelaget/Ormsund i 2022 er elektriske.  

Nye biler på Søndre Bekkelagskai. Bildene er tatt 2. januar 2023. Bilene ankom i desember 2022.
AUDI: Lange rekker med Audier på Søndre Bekkelagskai. Bildet er tatt 2. januar. Foto: HK Riise/Oslo Havn 

Selv om prisene på nybiler øker, ser Hansen lyst på 2023.

- Vi har tro på god aktivitet i 2023, også drevet av at mange har bestilt bil som kommer først i år. En usikker verdenssituasjon, renteøkninger og nye avgifter også på elbiler påvirker markedet vårt, men vi har med oss en optimisme og god konkurransekraft inn i det nye året, sier Hansen. 

I romjula ble også Filipstadkaia fylt opp med nye biler fra en rekke bilprodusenter.

Nybiler på Filipstadkaia. Bildet er tatt 02.01.23, en bilene kom til Filipstadkaia i desember.
FILIPSTADKAIA: Bertel O. Steen losset cirka 550 biler på Filipstadkaia i romjula. Foto: HK Riise/Oslo Havn.

 

BILSKIP: Bilskipet Auto Eco anløp Filipstadkaia i romjula. Foto: Knut B. Andersen/Wilhelmsen.

 

Anders Rikter - konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Bertel O. Steen - opplyser at selskapet losset cirka 550 biler på Filipstadkaia i romjula. Cirka 300 Mercedes Benz og resten Stellantis merker – blant annet Peugeot - anløp med AUTO ECO 29. desember.   

 

I 2022 kom det også 4500 nybiler til Oslo med utenriksfergene.