Oslo Havn logo Oslo Kommune
Amerikansk hangarskip besøker Oslo

Amerikansk hangarskip besøker Oslo

Onsdag seilte verdens største krigsskip, USS «Gerald R. Ford», inn Oslofjorden for å besøke Oslo.

PUBLISERT: 24.05.23

Verdens største militære fartøy, USS Gerald R. Ford, seilte  inn Oslofjorden onsdag. Bell 412 fra 339 Special Operations Aviation Squadron (SOAS) flyr ved siden av fartøyet. Foto: Onar Digernes Aase / Forsvaret

USS Gerald R. Ford ankret opp utenfor Oslo. 

Av sikkerhetsmessige årsaker opplyser Forsvaret at de per nå ikke gir detaljer på posisjoner og hvor lenge hangarskipet blir værende. 

Restriksjoner mens fartøyet ligger i Oslo

Mens fartøyet ligger ankret opp ved Oslo er det opprettet et restriksjonsområde i indre Oslofjord. I dette restriksjonsområdet er det forbudt å operere luftfartøy – inkludert droner – innenfor 0,5 nautisk mil (926 meter) fra militære fartøy uten tillatelse. Restriksjonsområdet gjelder også i en høyde opp til 3000 fot (914,4 meter).

Dette betyr altså at luftfartøy kan operere som normalt utenom restriksjonsområdet på 0,5 nautisk mil og med en høyde på 3000 fot. 

Restriksjoner og forbudsområder  

Ved inn- og utseiling i Oslofjorden vil militære fartøy og vakter sørge for sikkerheten, og sikre at ingen nærmer seg hangarskipet. Det opprettes militært forbudsområde rundt fartøyet og ved mottaksområdet. Dette for å ivareta både hangarskipet og publikums sikkerhet. 

  • Båtførere skal holde seg 500 meter unna hangarskipet ved inn- og utseiling. 
  • Der det ikke er mulig å holde 500 meter avstand skal publikum ikke oppholde seg mellom hangarskipet og de eskorterende fartøyene og båtene. 
  • Ved ankring er avstanden 1000 meter til hangarskipet.
  • Forbudsområder i luften er opp til 3000 fots høyde. 
  • Forbudsområde ved Søndre Akershuskaia er tydelig merket.  

Det blir redusert fremkommelighet fra krysset Kongens gate/Akershusstranda til Akershusstranda 15 i en periode. Det vil være mulighet for gang- og sykkeltrafikk, og noe mulighet for innmeldte kjøretøy. 

USS Gerald R. Ford ankret opp ved Malmøya 24. mai.
ANKRET OPP: USS Gerald R. Ford ankret opp utenfor Oslo. Foto: Hans Kristian Riise/Oslo Havn.

Første globale oppdrag 

USS Gerald R. Ford er på sitt første globale oppdrag. Skipet rommer et mannskap på 4500 og 90 fly og helikoptre. Skipet seilte fra Norfolk i USA 2. mai. Det passerte gjennom Den engelske kanal og videre inn i Nordsjøen.  USS Gerald R. Ford er oppkalt etter USAs 38. president. Det er det første hangarskipet av totalt ti i Gerald R. Ford-klassen. Gerald R. Ford-klassen skal ta over for Nimitz-klassen og er den første nye klassen i den amerikanske marinen på mer enn 40 år.   

Ved pressespørsmål kontakt pressevakten ved Forsvarets operative hovedkvarter. 

Telefon: 40 43 80 83  E-post: foh.info@mil.no