Oslo Havn logo Oslo Kommune
Akershusutstikkeren klar for nye 100 år

Akershusutstikkeren klar for nye 100 år

Akershusutstikkeren gjenåpnes onsdag 15. januar kl. 15.00. Rehabiliteringen har gitt Oslo en solid kai, som er dimensjonert for å vare i minst hundre år.

PUBLISERT: 13.01.20

 -  Kaia er en gave fra Oslo Havn til Oslos befolkning, som en del av utviklingen av byhavna. Den er også hjemmehavna til Oslos perle, fullriggeren Christian Radich, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Byråd for næring og eierskap i Oslo, Victoria Marie Evensen, vil foreta re-åpningen av Akershusutstikkeren. Prosjektet har kostet Oslo Havn nitti millioner kroner. Nå er kaiområdet ved Skur 32 og restaurant Skur 33 pent og robust. Området er en viktig del av havnepromenaden. Den kommersielle havnevirksomheten er for lengst flyttet til Sjursøya.

Ombygging

Akershusutstikkeren ble opprinnelig anlagt ved utfylling, og påbegynt i 1910. Kaikonstruksjonen ble forsterket i årene 1949 – 1953. På utstikkeren ble de gamle skurene revet og Skur 31,32 og 33 ble oppført (Skur 31 er senere revet).

Siden den gangen har bæresystemet for kai og skur blitt gradvis svekket gjennom nedbrytningsprosessene materialene utsettes for ved sjøkanten. Nå var det tid for en stor rehabilitering. Våren 2018 ble det etablert midlertidig støttefylling rundt Akershusutstikkeren for sikring av konstruksjonene. I løpet av 2019 ble rehabiliteringen av utstikkeren gjennomført. Rehabiliteringen består i hovedsak av en ny spuntvegg i stål plassert langs kaifronten.

Akershusutstikkeren med Akershus festning i bakgrunnen sett fra Aker Brygge. Foto: Hans Kristian Riise