Hjelp hvor er vi?

Hjelp hvor er vi?

Da det britiske cruiseskipet MS "Saga Sapphire" ankom Oslo onsdag morgen, hadde verken passasjerer eller flesteparten av mannskapet noen anelse om hvor de var.

Saga Sapphire ankom Oslo i et tåkehav tjukt som julegrøt, men det er ikke grunnen til at nesten ingen ombord på det flotte skipet visste at de var i Oslo. Da passasjerene sjekket seg ombord i Southampton i England, var de nemlig klar over at de skulle bli med på "mystery cruise", som rederiet arrangerer en gang i året. Dermed bar det til sjøs uten at de visste noenting om destinasjonen. Selv skipets mannskap var uvitende om skipets rute, med unntak av kapteinen, styrmannen og andre fremtredende offiserer.

Skipets passasjerer er i all hovedsak britiske og amerikanske turister. Da de våknet opp til havn ved Søndre Akershuskai onsdag morgen var det ikke godt for dem å vite hvor de var. Spesielt ikke siden det eneste de så ut av lugarvinduet var hvit, tjukk tåke.

Kjente igjen Akershus Festning

Hjelp hvor er vi?

Amerikanske Laura Johnston (bildet til høyre) forsto imidlertid hvor hun hadde kommet idet hun satte beina på land.

- Da så jeg veggen på Akershus festning, og skjønte umiddelbart at jeg var i Oslo. Jeg har nemlig vært i Oslo flere ganger før, sier den koselige, eldre damen fra Colorado i USA.

- Hva syns du om Oslo?

- Åh jeg elsker byen. Den er så flott! sier hun.

- Hvilken by kom dere fra?

- Jeg tror det var Gøteborg, smiler Johnston, før hun må skynde seg ombord i en av de mange ventende turistbussene på kaia. Selv utflukten med bussene er hemmeligholdt.

- Vi aner ikke hva som skjer, annet enn at vi skal ombord i en buss og fraktes et eller annet sted, sier Laura Johnston, og går ombord i bussen.

Rykter og spekulasjoner

Hjelp hvor er vi?

En i besetningen, skipets hotelldirektør Djamel Benatmane (til venstre), forteller oss at hemmeligholdet ombord skaper rykter og spenning blant både passasjerer og besetning. Etter at cruiset startet i Southampton, gikk veien til Hamburg, København, Aalborg og Gøteborg, før de ankom Oslo. Alle steder var hemmeligholdt.

- Mange trodde skipet skulle sørover til varmere breddegrader, så det blir naturligvis mye spekulasjoner og prat når man merker at det overhodet ikke er varmt dit vi kommer, sier han og ler.

 

- Det er kun noen få høyere offiserer som vet noe, ellers er det ingen som vet hvor neste stopp blir, sier Benatmane.

Klokken 18 onsdag ettermiddag seiler "Saga Sapphire" videre med besetning og de 700 passasjerene. Neste morgen kan det hender de våkner opp et varmere sted. Eller ikke.