Mot ny cruiserekord i 2012

Fakta

177 cruiseanløp er meldt til Oslo i 2012

Skipene blir stadig større

Sesongen varer fra april til desember

173 anløp med 312 000 passasjerer i 2011

Mot ny cruiserekord i 2012

Årets cruisesesong i Oslo ser ut til å tangere fjorårets rekord. 177 cruiseskip har meldt sin ankomst i år.

313 000 cruisepassasjerer fordelt på 173 skip gjestet byen i fjor, en økning på 20 prosent fra året før.
Prognoser for 2012 tyder altså på ytterligere vekst.  

Lang cruisesesong
Cruisesongen strekker seg. I år kommer første cruiseskip 3. april og sesongen avsluttes ikke før julecruisene forlater Oslo i desember.

Costa avlyser to anløp etter ulykke
Rederiet Costa har kansellert to anløp etter Costa Concordia ulykken, og kommer med 29 skip til Oslo i 2012.  Dette gjør de fordi Costa Magica flyttes fra nordlige farvann til Middelhavet for å ivareta seilingene til Costa Concordia.  Andre steder i Norge er sterkere berørt. Bergen mister 8 anløp, Geiranger 7 anløp, Stavanger 5 anløp, Nordkapp 2. Costa Magica er erstattet med Costa neo Romantica til Oslo.

Tyskerne i flertall
Det er mest tyskere som kommer på cruise til Oslo. Det tyske rederiet Aida har hele 34 anløp i 2012. Deretter følger passasjerer fra USA og Storbritannia.

Over-natt anløp
Trenden med over-natt anløp fortsetter. I 2012 ligger 21 skip natten over i Oslo.
Skipene kommer på ettermiddagen og går først på ettermiddagen neste dag. Dette gir turistene anledning til å besøke flere av byens attraksjoner.

Cruiser ut fra Oslo
RCCL fortsetter suksessen med cruise ut fra Oslo. I mai og juni vil de tilby 5 til 9 netters cruise ut fra Oslo til St. Petersburg, Tallin, Geiranger, Bergen, Amsterdam, Brugge, Liverpool og Edinburgh.

Skipene videre til vestlandet og Baltikum
Halvparten av skipene som kommer til Oslo, har hovedstaden som eneste norske havn. Ferden videre går til Østersjøen med St. Petersburg som det store trekkplasteret. Resten av skipene er på vei til eller fra norske fjorder.

Yrende liv
Cruiseskipene setter sitt preg på hovedstaden. Ni dager vil vi ha tre skip i Oslo, mens 13 juni vil fire skip ligge til kai på samme tid. Cruisepassasjerene bidrar til et yrende liv på kaia. Sikkerhetsportene i havna åpnes med en gang skipet forlater kaia om ettermiddagen.

Byen tjener på cruisebåtene
Cruiseturismen har ringvirkninger for byens næringsliv. I 2009 ble det lagt igjen omkring 405 millioner kroner, fordelt på skip, passasjerer og mannskap.

Se cruiselisten for 2012 her.