Mer gods til Oslo

Fakta


Nøkkeltall for Oslo havn 2011

Antall anløp: 4 501

Gods totalt: 5,7 millioner tonn

Containere: 208.799 TEU  1,3 millioner tonn

Passasjerer: 6, 6 millioner

Mer gods til Oslo

Aldri før har så mange containere kommet sjøveien til Oslo.

127 000 containere, som er 3,4 prosent flere enn året før, kom over Norges største containerhavn i 2011 viser trafikktallene for Oslo havn.

Totalt kom det 5,7 millioner tonn gods over Oslo havn i 2011. En femtedel av dette, 1,3 millioner tonn er forbruksvarer i containere.

-  Å frakte mer av de varene som du og jeg kjøper i butikken den miljøvennlige sjøveien, er et viktig nasjonalt og internasjonalt mål. Vi jobber for å bli en enda mer effektiv havn. Vi når halve Norges befolkning på under tre timer, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran.  

14 % flere nybiler
Oslo havn er Norges nest største bilhavn og rekordmange biler kom i fjor med båt til Oslo. Nesten 64 000 flunkende nye biler ble skipet inn til spente nybilkjøpere. Dette var 8000 flere biler enn året før, en økning på 14 %.

To bilbåter kommer hver uke til Oslo. 75 % av bilene kommer med  bilbåtene, mens de resterende ruller i land fra fergene. Det er bilmerkene Audi, Skoda, Volkswagen og Ford som kommer sjøveien til Oslo.

Mye sement og betong til byggebransjen
I fjor kom tre ganger så mye tørrbulk, som er tørt gods som fraktes med tankskip til Oslo. Dette er sement, betong, korn og salt. Stor byggeaktivitet i Oslo-området som trenger sement og betong forklarer nok mye av økningen.

Til Oslo kommer også 130 000 tonn salt i ulike former som skal brukes både i maten vår, og på veiene.

Korn til ditt daglige brød
I 2011 ble det importert mye matkorn til Oslo på grunn av en dårlig norsk kornhøst. 71 000 tonn matkorn fra blant annet Kasakhstan, USA, Australia og Europa kom til kornsiloen på Vippetangen. De ulike korntypene blandes for å skape det perfekte melet – som igjen blir til det perfekte brødet. Norges befolkning er glad i en øl, og til Sjursøya kom det mellom 15-18 000 tonn malt som brukes når en brygger øl. 

Dyrene skal også ha sitt, og 60 tusen tonn korn til kraftfor kom til Oslo i fjor. Totalt ble det lastet og losset 144 000 tonn korn og malt.

I alle former og størrelser
Til Oslo havn kommer alt fra skrap og papir til husmoduler som ikke kommer i containere eller med fergene. Dette utgjør omtrent fire prosent av alt godset.

Oslo - en stor oljehavn
Oslo er en stor oljehavn og 2 millioner tonn olje kommer over havna i året. 284 tankskip kom til Oslo i fjor med i gjennomsnitt 7300 tonn olje i tankene.

Stadig flere cruiser til Oslo
I 2011 ble det satt ny cruiserekord med nesten 20 prosent flere cruisepassasjerer.174 cruiseskip anløp i fjor Oslo. I løpet av de ti siste år er antall cruisepassasjerer til Oslo mer enn tredoblet.

Flere tar Danmarks- og Tysklandsbåtene
Å reise med ferge til og fra Oslo er populært. Oslo har tre daglige fergeanløp til Danmark og Tyskland. 2,3 millioner passasjerer reiste med utenlandsfergene i fjor, en økning på 2,3 prosent.

Mange pendler og trives på sjøen
Det er mange som reiser med Oslos lokalferger. I underkant av tre millioner mennesker pendlet mellom Nesodden og Oslo i fjor.
Nesten 140 000 tok turen ut med de nesten 100 "reker og hvitvin" båtene som tar med folk ut på fjorden. Og en million mennesker tok badebåtene ut til øyperlene i Oslofjorden.