Oslo havn - mer enn ei brygge

Oslo havn - mer enn ei brygge

Oslo havn kan være både til glede og nytte for byens befolkning. Dette ville vi vise med plakatkampanjen "Oppdag Oslo havn".

To uker i sommer prydet plakatene leskurene rundt i byen.

-          Vi ville at disse plakatene vil gjøre folk nysgjerrige på havna og at de tar seg en tur ned for å ta en titt, sier informasjonssjef Anne Kristin Hjukse i Oslo Havn KF.

Slagordet for kampanjen er ”Oslo havn. Mer enn ei brygge”.

-          Når folk hører Oslo havn, tror jeg mange bare tenker på den fysiske bryggekanten. Vi som jobber her, vet at det skjer utrolig mye spennende langs denne bryggekanten. Nå ønsker vi å dele dette med resten av byens befolkning, sier Hjukse.

Kornsiloen

Oslo havn - mer enn ei brygge

Tre av plakatene fokuserer på gods som blir fraktet inn sjøveien. Alle plakatene inneholder et lite kart hvor det er merket av hvor varene kommer inn. ”Nå er du noen km unna melet som skal bli til ditt daglige brød” står det plakaten hvor kornsiloen på Vippetangen er tegnet inn.

-          Mange har kanskje sett siloen på Vippetangen mange ganger før, uten å tenke på hva den brukes til. Men der er det korn blant annet fra Kasakhstan, USA, Australia og Europa. De ulike korntypene blandes for å skape det perfekte melet – som igjen blir til det perfekte brødet, forteller Hjukse.

 

 

 

 

 

 

Lukt og smak

En av de andre plakatene viser til kaffebrenneriet på Filipstad. Hit kommer 54 700 kg kaffe sjøveien hver dag. Kaffen brennes i havna før den går rett ut til butikkene og kaffebarene.

Oslo havn - mer enn ei brygge
Kaffeplakat

En container fylt med krydder som både lukter og smaker viser noen av alle varene som kommer til containerhavna på Ormsund og Sjursøya.

-          Av sikkerhetsårsaker kan folk dessverre ikke slippe inn på containerterminalene. Samtidig ønsker vi å fortelle folk at mange av de tingene som de setter pris på å finne i butikkene, kommer sjøveien til Oslo. Krydder, klær, sko og leker er bare noe av det som kommer i containerne, sier Hjukse.

 

Miljøvennlig
Aldri før har så mange containere kommet sjøveien til og fra Oslo som det gjorde i fjor. 130 000 containere fylt med varer som den stadig økende befolkningen i Oslo ønsker seg.

-          Det er veldig miljøvennlig å frakte godset sjøveien. Det medfører mindre CO2-utslipp, noe som er viktig for klimaet. Samtidig avlaster båtene de allerede overfylte veiene inn til Oslo. Uten sjøtransporten ville vi hatt mye lengre køer inn til Oslo og mer forurensning lokalt, sier Hjukse.

 

Kiss and sail
Plakatkampanjen ønsker også å fortelle at folk kan ha mye glede av havna.

-          Derfor forteller vi om de fire ”Kiss and sail”-bryggene som vi har laget i Oslo sentrum. På Langkaia, Akerhuskaia, Palékaia og Honnørbrygga kan småbåter legge til for å hente og bringe folk og varer. De håper vi båtfolket vet å benytte seg av om sommeren, sier Hjukse.

Oslo havn - mer enn ei brygge

-          Oslo havn har mye å by på. Det er ny rekord i antall cruisebåter som kommer til Oslo i år – det er fascinerende å se de store skipene som legger til. Akershus festning blir jo liten i forhold.  De gamle veteranbåtene er også vel verd turen.

Levende havn
Oslo Havn KF vil gjerne være en levende havn hvor folk kan gå langs bryggene.

-          Av sikkerhetsmessige årsaker må vi stenge av deler av havna når cruiseskipene og fergene ligger til kai. Men så fort de reiser, åpner vi gjerdene igjen. Det er det mange som vet å benytte seg av. En av byens beste fiskeplasser ligger på Vippetangen – og der er det sportfiskere i alle aldere hele sommeren. Ta med deg fiskestanga og prøv lykken, du også, oppfordrer Hjukse.

Ren fjord
Den siste plakaten som skal henge i leskurene i sommer, viser en av hummerne som lever i indre havnebasseng.

-  Prosjekt Ren Oslofjord har rensket opp i gamle miljøsynder og bidratt til at fjorden er renere enn på hundre år. Nå ser vi at plante- og dyrelivet er i ferd med å vende tilbake under vann. Det er vi veldig glade for, sier Hjukse.

Pla

Oslo havn - mer enn ei brygge

katene viser også til Oslo havns Facebook-side. Her kan vil du finne mer informasjon om alt du ser på plakatene, og også mange nye bilder av Oslo havn.

Bildene viser havna slik den var før i tida, slik den er i dag og slik den kanskje kan bli i framtida. Se mer på facebook.com/oslohavn