Elever ba om tryggere vei

Fakta

Fakta om skoleveien

- 98 prosent av elevene sykler eller går til skolen på sommeren.

- Om vinteren er det noen flere som blir kjørt, rundt 30 prosent.

- Nesten 40 prosent av elevene har opplevd nesten-ulykker.

Elever ba om tryggere vei

Rett før sommeren var fire sjetteklassinger i Havnestyret for å be om hjelp til å trygge skoleveien.

Nedre Bekkelaget skole er en av Oslo havns nærmeste naboer i syd. Mange av elevene synes skoleveien er skummel, blant annet på grunn av tungtrafikken til havna. 22. juni kom fire elever fra 6A for å fortelle Havnestyret om problemene.

- Mange av trailerne kjører kjempefort, noen kjører til og med på rødt lys, fortalte Kaia (11).

Trafikkevaluering

Sammen med foreldrene og Oslo Havn KF, gjorde elevene en trafikkevaluering av skoleveien tidligere i år. Analysen viste at 98 prosent av elevene sykler eller går til skolen på sommeren. Om vinteren er det noen flere som blir kjørt, rundt 30 prosent av elevene. Men det store flertallet av elevene er altså myke trafikanter året rundt. Onsdag kveld fortalte elevene Havnestyret om de tingene som gjør at skoleveien deres ikke oppleves som trygg nok.

- Vi har fokusert på de tiltakene som er lette å gjennomføre og som ikke koster så mye. Derfor burde dette være mulig å få til, sa elevene.

Konkrete innspill

Elevene hadde svært konkrete innspill.

- Noen steder må hekkene trimmes slik at skiltene synes. I tillegg trenger vi flere skilt, flere fartskontroller og speil slik at man kan se hva som skjer bak neste sving, sa elevene.

De fortalte også om steder hvor det var behov for gjerder, bredere fortau og nye lyspærer i mørklagte lysmaster.

Redde elever

- Noen ganger er vi redde når vi går til skolen, det er veldig dumt, sa de.

Og elevene har grunn til å være redde. Trafikkanalysen de gjennomførte i vinter, viser at nesten 40 prosent av elevene har opplevd nesten-ulykker.

- En gutt på skolen ble påkjørt i et stygt kryss. Selv har jeg ikke opplevd det, men en gang fikk jeg en flyndre i hodet på vei over broa. Det var en fisker som dro den i land akkurat da jeg kom. Men det gikk fint, altså, fortalte Herman.

Applaus

Elevene fikk applaus fra Havnestyret da de var ferdige med sin presentasjon.

- Tusen takk for at dere kom. De styremedlemmene som kommer fra Rådhuset vil ta med seg denne kunnskapen tilbake dit. Så håper jeg dere får en tryggere skolevei, sa styremedlem Per Ditlev-Simonsen.

Havnedirektør Anne Sigrid Hamran lover at Oslo Havn KF vil bidra for å trygge skoleveien, blant annet ved å kutte busker og hekker som tilhører havna.

Etter presentasjonen var elevene godt fornøyde.

- Det var litt skummelt med så mange vi ikke kjente, men det gikk fint. Nå håper vi at tiltakene blir gjennomført slik at skoleveien blir tryggere, sa de.

Det var Herman (12), Nicolay (11), Kaia (11) og Eva (12) som representerte Nedre Bekkelaget skole i Havnestyret.